Eureka! DGP – odkrywamy polskie wynalazki
Pastylki do czyszczenia języka i higienizacji jamy ustnej
ZESPÓŁ AUTORSKI
Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich
Marta Gromek
Natalia Kryszak
Janusz Jankowiak
Ewelina Swędrowska
Małgorzata Ruch
CO MOŻNA OSIĄGNĄĆ DZIĘKI WYNALAZKOWI?
Wynalazek stanowi kompozycję w formie pastylki bezcukrowej na bazie substancji słodzących (izomalt, maltitol, ksylitol oraz glikozydów stewiolowych), nie wspierającej powstawania próchnicy i zastępującej w całości cukier biały, przy czym kompozycja zapewnia pożądany efekt czyszczenia języka poprzez mechaniczne oddziaływanie z brodawkami języka zmikronizowanych odtłuszczonych nasion lnu mielonego umieszczonego w strukturze pastylki. Opracowane rozwiązanie skierowane jest dla osób dorosłych świadomych wagi higieny jamy ustnej w aspekcie świeżego oddechu. Inną grupą docelową mogą stanowić konsumenci, którzy palą papierosy oraz osoby spożywające dziennie duże ilości kawy lub herbaty i osoby chore na cukrzyce. Korzystanie z pastylek do czyszczenia języka zmniejsza ryzyko rozwoju w jamie ustnej bakterii chorobotwórczych oraz wystąpienia próchnicy. Dodatkowo produkt z uwagi na obecność zmikronizowanego odolejonego lnu mielonego, będzie łagodnie powlekać i błony śluzowe gardła przed działaniem czynników zewnętrznych.
ISTOTA WYNALAZKU
Rozwiązanie stanowi kompozycję na bazie substancji słodzących (izomalt, maltitol, ksylitol oraz glikozydów stewiolowych), nie wspierających powstawania próchnicy i zastępujących w całości cukier biały, przy czym kompozycja zapewnia pożądany efekt czyszczenia języka poprzez obecność w utwardzonej masie karmelowej odtłuszczonych (odolejonych), zmielonych nasion lnu i/lub konopi i/lub gryki o odpowiedniej granulacji/mikronizacji, mechanicznie czyszczących język. Jednocześnie eliminowany jest nieprzyjemny oddech poprzez dodanie do masy bezcukrowej karmelowej olejków eterycznych o właściwościach bakteriobójczych oraz składników dających dodatkowo efekt prozdrowotny. Ponadto skład produktu w aspekcie barwy dopełniono jedynie naturalnymi składnikami - żywnością barwiącą. Dodatkowo produkt nie stanowi pożywki dla bakterii. Zastosowanie olejku goździkowego, jak i olejków o właściwościach zbliżonych do olejku goździkowego (olejek szałwiowy, olejek trawy cytrynowej, olejek konopny, olejek eukaliptusowy, olejek limonkowy), wraz ze zmikronizowanymi cząstkami nasion) oraz cynku, umożliwiło uzyskanie produktu rozwiązującego problem usuwania pozostałości pokarmowych, eliminacji nieświeżego oddechu, higienizacji jamy ustnej wraz z dostarczeniem składników prozdrowotnych dla organizmu. Opracowane rozwiązanie było prezentowane na targach wynalazków uzyskując wysokie oceny: 1. ZŁOTY MEDAL na targach innowacyjnych technologii na Tajwanie – KIDE 2019 2. SREBRNY MEDAL i Dyplom na XIII edycji Międzynarodowych Targów Innowacji Gospodarczych i Naukowych INTARG 2020 w Katowicach 3. DYPLOM Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego – za wysokiej rangi nagrody uzyskane w związku z prezentacją wynalazków w 2019 roku na Międzynarodowych Targach Wynalazczości.
POTENCJAŁ KOMERCJALIZACYJNY WYNALAZKU
Wprowadzenie produktu o szerokim wachlarzu korzyści prozdrowotnych będzie wpływało na podjęcie przez inne podmioty konieczności przemodelowania istniejących produktów do wariantów bezcukrowych itd. Wejście produktu na rynek będzie posiadało także wielokierunkowy wpływ na branże produktów prozdrowotnych z obszaru produktów: - okołodentystycznych (pojawienie się skutecznego i posiadającego właściwości prozdrowotne produktu), - okołotytoniowych (uzupełnienie oferty produktów niwelujących zapach tytoniu i naloty na języku), - HoReCa (wprowadzenie do lokali i punktów gastronomicznych, hoteli itp., pastylek zastępujących produkty o wysokiej zawartości cukru) - sieci vending’owe (uzupełnienie oferty produktów odświeżających o linię higienizującą jamę ustną) - firmy farmaceutyczne (uzupełnienie oferty posiadanych produktów o linię higienizującą jamę ustną)